”Att klä bruden”

Driver du ett företag och vill gå i pension eller kliva av för att satsa på nya projekt så kan en företagsförsäljning vara en bra lösning. Äger du exempelvis en medelstor webbyrå kan du ha ett bra startkapital för kommande affärsidéer om du hittar rätt köpare. För att få bra betalt behöver du givetvis förbereda din försäljning och här går vi igenom ett antal insatser som gör skillnad.

Redovisa era vinster

En ägare av ett mindre bolag som exempelvis en webbyrå brukar sällan redovisa alla vinster i resultaträkningen. I många fall passar man på när det går bra att satsa på fina profilkläder för hela teamet, boka någon längre konferensresa utomlands och sätta av en extra summa till pensionen. Alla extra kostnader sänker vinsten från en webbyrå och gör att företaget ser ut att gå sämre än det faktiskt gör. Att skära ner på onödiga kostnader, skatta fram alla vinster och därmed höja en avkastningsvärdering av företaget brukar kallas för att ”klä bruden”.

Maximera värderingen

Det är alltid svårt att argumentera för en vinst som skulle funnits på sista raden om man inte valde att skaffa en ny hemsida eller skicka ägarna på utbildning eller liknande. När en köpare tittar närmare på ert bolag ser det inte bara seriöst ut att ni bara står för nödvändiga kostnader för verksamheten, vinsterna redovisas tydligt och är enkla att räkna på.

Släpp det operativa ledarskapet

Ytterligare ett steg är att se till så din webbyrå inte är beroende av dig som ägare för den dagliga driften. Rekrytera gärna chefer för områden som försäljning, marknadsföring och projektledarna. En extern vd är ytterligare ett sätt att förflytta viktiga operativa frågor från dig som ägare. En köpare vill givetvis gärna medverka till de stora penseldragen men det sista de vill är att hamna mitt i en fejd mellan två medarbetare som inte är överens om städningen i personalrummet.