Vad är enkla jobb?

Det sägs att Sverige har ett problem med kompetensgap idag. Det innebär att det finns många lediga jobb samtidigt som det finns många som söker jobb men de matchar inte varandra. Den som söker jobbet har kanske inte rätt erfarenhet eller så ställer arbetsgivarna för höga krav. Vi går igenom några olika yrkesroller och vad krävs för att få jobb så kallade enkla jobb.

Enkla jobb

Det finns mängder av så kallade enkla jobb ute på arbetsmarknaden idag. Det innebär att man inte behöver någon direkt erfarenhet eller yrkesutbildning för att få jobbet. Lönen är oftast inte så hög och arbetsuppgifterna är monotona och repetitiva. Det som krävs för att lyckas med ett enkelt jobb är ofta arbetsmoral, noggrannhet och envishet. Några arbetsplatser som erbjuder enkla jobb är:

  • Flyttfirma
  • Lager
  • Städfirma

Flyttgubbe

Att jobba på en flyttfirma är ett typexempel på enkelt jobb där behovet av folk alltid finns. För att få jobbet behöver du vara i god fysisk form, inte rädd för att jobba hårt och vara beredd att arbeta på obekväma tider. I många fall behöver du lastbilskörkort för att kunna köra bilen om det behövs. Många flyttfirmor är fullbokade på helgerna vilket gör att du jobbar när andra är lediga och tvärtom.

Packmästare

Ännu ett jobb på en flyttfirma är att vara anställd som packmästare. Det innebär att du är ansvarig för att packa lådor och förbereda kundernas bohag inför flytten med en flyttfirma i Stockholm. Det här är ett jobb som kräver en viss utbildning men det är den sortens utbildning du får hos din arbetsgivare.

Lagerarbetare

Om du inte jobbar på flyttfirma kan du istället söka jobb på ett lager. I den här rollen får du ofta lasta av gods från inkommande lastbilar, köra det till rätt plats och lasta upp på lagret. När bilar kommer in får du hämta gods i lagret och lasta på lastbilarna. Arbetet har tidvis högt tempo och tunga lyft. Det krävs också en känsla för detaljer eftersom du behöver uppmärksamma om godset är skadat och ska kasseras.

Städare

Städfirmorna som gör ett bra jobb har sällan problem att få in nya kunder. På vissa orter i landet har städföretagen kölistor med kunder som vill få hjälp. Utmaningen ligger i att rekrytera städare som är noggranna, snabba och långsiktiga i sitt arbete. Det här är ett typiskt jobb där du kan få pröva på och visa hur noggrann och fokuserad du är när du arbetar. Gör du ett bra jobb har du att göra för lång tid framöver.